Wat is Crossfit? | Mensengezondheid.org
Wat is Crossfit?

Wat is Crossfit?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Crossfit, Trainen, Fit(Nieuws van Mensengezondheid.org) Het is moeilijk om Crossfit in één woord samen te vatten. Het is namelijk niet alleen een manier van trainen, maar ook een levenswijze voor de meeste mensen die er mee bezig zijn. Nauw gekoppeld aan een hechte comunity, een specifieke trainingsleer, een dieet en speciale kampioenschappen levert Crossfit een compleet pakket voor mensen die graag “fit” willen worden en biedt nieuwe uitdagingen voor hen die al “fit” denken te zijn. In dit artikel proberen wij u een idee te geven van de “hype” van Crossfit, die sinds de oprichting in 2003 duizenden enthousiaste sporters heeft geworven.

Inmiddels is het al duidelijk dat Crossfit geen trend meer genoemd mag worden. In de VS is Crossfit enorm populair en dat geldt tevens voor de Scandinavische landen. In de rest van Europa en Nederland is Crossfit minder gevestigd, maar de bekendheid neemt de laatste jaren enorm toe.

In 2003 lanceerde Coach Greg Glassman vanuit Californië een website met een trainingsschema. Elke dag werd een zogenaamde WOD (workout of the day) gepresenteerd met beknopte instructies en een foto. Een simpel concept dus. De methode sloeg aan en sindsdien is de Crossfit methode niet meer te stoppen.

Vandaag de dag biedt het bedrijf Crossfit erkende cursussen voor instructeurs over de hele wereld, verschillende websites met kwalitatieve inhoud waaronder trainingsinstructies en is een competitie ontstaan waarbij men op zoek is naar de fitste man en vrouw op aarde. In totaal zijn er over de hele wereld meer dan 5.500 sportscholen verbonden met Crossfit met meer dan 35.000 geaccrediteerde level 1 instructeurs. Op deze manier is een hechte comunity ontstaan waar deelnemers elkaar stimuleren en aanmoedigen waardoor men steeds terug blijft komen.


De training
De beste manier om een Crossfit training te beschrijven is intensief. Het maakt niet uit hoe fit u bent, aan het einde van de training is iedereen kapot. Dit komt vooral door de intensiteit en de variëteit in oefeningen waardoor geen enkele sessie hetzelfde is. In de meeste WOD’s zit een conditie element, een atletisch element en/of een moment van Olympisch gewichtheffen. De oefeningen baseren op bewegingen die in het normale leven kunnen voorkomen (functionele bewegingen), en sluit hiermee geforceerde oefeningen in een fitness apparaat uit. Hardlopen, roeien, touwklimmen, optrekken en op handen lopen is slechts een kleine greep uit de oefeningen binnen Crossfit. Programma’s zijn schaalbaar en toepasbaar op elk individu, ongeacht ervaring of fitheid.

De trainingsintensiteit is tijdens Crossfit hoog; tijdens de meeste WOD’s dient u alle oefeningen zo snel mogelijk uit te voeren. Zo krijgt u bijvoorbeeld de opdracht om een serie oefeningen zo vaak mogelijk te herhalen totdat de tijd verstreken is, of wordt de tijd opgenomen die u er over doet om de complete sessie uit te voeren. Op deze manier zit er dus een wedstrijd element in de training verweven die ervoor zorgt dat u telkens weer maximaal wilt presteren.

Tegelijkertijd is dit ook de grootste zwakte van Crossfit aangezien men soms oefeningen uitvoert waarbij de techniek erg belangrijk is. Indien het bij zulke oefeningen misgaat kunt u zichzelf behoorlijk blesseren. Daarnaast is de hoge intensiteit niet voor iedereen weggelegd. Om elke keer weer voluit te gaan om maximaal te presteren vereist een sterk en gezond lichaam. Voor inactieve mensen is het dus oppassen geblazen. Maar geen nood, dit is waar de Crossfit “Box” ter sprake komt.

De Box is een andere naam voor sportschool en de plek waar u elke week terecht kunt voor uw portie “afmatting” waarvan het zweet uit uw poriën zal spuiten. Een gediplomeerde instructeur weet precies waar men op moet letten en kan u daarom helpen met techniek training en helpt bij het kiezen van de juiste intensiteit. De inrichting ziet er radicaal anders uit dan een klassieke fitness school. Een gigantische stapel gewichten, matten, optrekstangen, roeimachines en touwen maken deel uit van de vrij basic inrichting. Een white board waar de oefeningen op worden geschreven en een grote timer aan de wand maken het geheel af.

Bent u geïnteresseerd geraakt en wilt u weten of Crossfit iets is voor u? Check Crossfit.com voor meer informatie om Crossfit, of zoek naar de dichtstbijzijnde Crossfit comunity bij u in de buurt. Het is meestal mogelijk om een proefles te nemen zodat u een beeld krijgt van de trainingen die er gegeven worden. Als u er serieus over denkt om fit te worden, af te vallen of spieren op te bouwen en u ervan houdt om in kleine groepen te trainen is dit een winner!

Bronnen:
www.crossfit.com

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER SPORT:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required