Transvetzuren: levensgevaarlijk of super gezond? | Mensengezondheid.org
Transvetzuren: levensgevaarlijk of super gezond?

Transvetzuren: levensgevaarlijk of super gezond?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Transvetzuren, Vetten, Gevaren(Nieuws van Mensengezondheid.org) Over het algemeen is bekend dat verzadigde vetten niet zo gezond zijn. Verzadigde vetzuren komt men in het dagelijkse leven tegen in bijvoorbeeld boter en kokosvet. Wat men echter snel vergeet, is dat transvetzuren eigenlijk veel gevaarlijker zijn dan verzadigde vetzuren.

Transvetzuren ontstaan bij partiële hydrogenatie (verharden) van plantaardige oliën (waar een katalysator bij aanwezig moet zijn). Het resultaat is dat de vetzuren omgezet worden in transvetzuren waardoor ze vaster, beter smeerbaar en minder gevoelig voor oxidatie worden.

Transvetten zorgen er voor dat het gehalte aan “slechte” LDL-cholesterol in je bloed wordt verhoogt. Tevens zorgt het er ook voor dat het “goede” HDL-cholesterol niveau in het bloed omlaag gaat! Een slechte zaak dus!

Waar komt men transvetzuren allemaal tegen?
Transvetzuren komt men, zoals hierboven al eerder is geschreven, tegen bij partieel gehydrogeneerde oliën (zoals bijvoorbeeld soja-olie). Maar dat niet alleen! Het komt ook voor bij industrieel geraffineerde oliën (bijvoorbeeld olijfolie) en bepaalde margarines. Voeding die bewerkt wordt met partieel gehydrogeneerde of industrieel geraffineerde oliën bevatten ook transvetzuren. Denk hierbij aan fastfood, gefrituurde snacks en industrieel gebakken producten zoals koek en gebak.


Wordt er wat aan gedaan?
Transvetten zijn dus ongezond. Maar helpt de overheid ons om er daadwerkelijk iets aan te doen dat wij minder transvetten binnen krijgen? Het Nationaal Kompas Volksgezondheid heeft bekend gemaakt dat de overheid in de nota “Gezondheid dichtbij” alle bedrijven oproept om onder andere het percentage transvetten te verminderen in voedingsmiddelen. In 2015 zal er geëvalueerd worden of dit daadwerkelijk is gebeurd.

Bronnen:
http://www.transvetzuren.com/
http://www.nice-info.be/BENL/assets_db/ITEMSKEYWORDS2/items/documents/02_0806_transvetzuren.pdf
Raaij JMA van (RIVM), Bakel AM van (RIVM). Welke factoren beïnvloeden de voeding en het voedingsgedrag? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid.
Bilthoven: RIVM, Nationaal Kompas Volksgezondheid\Gezondheidsdeterminanten\Leefstijl\Voeding, 26 maart 2013.
http://www.hartstichting.nl/gezond_leven/voeding/vet/soorten_vet/

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required