Toenemend aantal frituur en ijs in de Nederlandse horecaetablissementen | Mensengezondheid.org
Toenemend aantal frituur en ijs in de Nederlandse horecaetablissementen

Toenemend aantal frituur en ijs in de Nederlandse horecaetablissementen

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Snacks, Frituur, Ongezond











(Nieuws van Mensengezondheid.org) De afgelopen jaren was het vooral de crisis die ons koopgedrag domineerde. Bij veel mensen betekende dit vaak ongezonder eten, gezien dat meestal goedkoper is. We zouden vooral minder uiteten gegaan moeten zijn. Toch verschenen er onlangs enkele artikels op verschillende nieuwssites waarin staat dat er steeds meer gekozen wordt voor een snelle, minder gezonde hap, dan voor een duurzame, biologische snack.

De bedrijven in de zogenaamde fastservicesector (ook wel de shoarmazaken en lunchrooms genoemd) zijn in ons land enorm toegenomen. In tegenstelling tot de conventionele duurdere restaurants en horeca etablissementen en de cafetaria’s en fastfoodetablissementen, die moeite hebben om in deze moeilijkere tijden het hoofd boven water te houden. Zo is het aantal fastservice restaurants met 5,7% toegenomen in de afgelopen vijf jaar. Een spectaculaire stijging kan men onder andere terugzien bij de ijssalons waar de stijging meer dan 30% is toegenomen. Aan de andere kant is het aantal cafetaria’s en fastfoodrestaurants afgenomen met ongeveer 2,5%.

Op het gebied van gezondheid is het natuurlijk een goede zaak dat de consument niet meer direct voor fastfood kiest maar een bewustere keuze probeert te maken. Helaas is het antwoord van de consument niet een bewust hapje of een biologische snack maar een snelle en vette hap bij de shoarmazaak of broodjessalon en een ijsje van de ijsboer toe. Een gedragsverandering die ons niet direct een fijn gevoel kan geven.

Uiteindelijk zijn er nog ongeveer 120 miljoen mensen de elk jaar een snackbar in Nederland bezoeken: ongeveer 330000 per dag. Tezamen zorgen deze bezoekers voor een omzet van bijna 900 miljoen euro. Een schrikbarend bedrag. Vooral als je bedenkt dat er zo veel mensen zijn die hun geld liever uitgeven aan dingen die zo slecht voor hun kunnen zijn.


Natuurlijk zijn er ook frituurzaken die geen ongezond frietje produceren maar uiteindelijk maakt de bezoeker het zichzelf weer moeilijk door er vaak mayonaise bij te nemen en er te veel zout over te doen. Ook kan men niet bij elke frietwagen of snackbar direct een gezonde frituursnack verwachten. Daar is vakkennis voor nodig. Kennis over aardappelen, over frituursnacks, oliën, kennis over vlees: het is allemaal nodig om een gezonde snack aan te bieden. Iets waar een organisatie als ProFri al jaren voor strijd. Helaas zijn niet steeds niet alle snackbars zo. Daar zou eens verandering in moeten komen! Maar tot het zover is dient u zelf de juiste keuzes te maken voor het gezonde leven. Kies dus niet voor een makkelijke en vaak goedkope hap, want een duurzame gezonde snack boordevol vitamines kan je ook vrij goedkoop zelf maken. Kijk eens op deze pagina van www.mensengezondheid.org om meer te lezen over gezonde snack’s.

Bronnen:
http://www.bnr.nl/feeds/anp/ECO/101236-1404/snelle-hap-wint-terrein-in-uitgaansleven
http://www.nuzakelijk.nl/ondernemen/3764599/snelle-hap-wint-terrein-in-uitgaansleven.html
http://www.spronsen.com/nl/nieuwsartikel/6116
http://www.ad.nl/ad/nl/30880/AD-Friettest/article/detail/3638316/2014/04/19/Frituren-is-helemaal-niet-slecht.dhtml

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required