Dagritme en slaap: wat heeft dit met melatonine te maken? | Mensengezondheid.org
Dagritme en slaap: wat heeft dit met melatonine te maken?

Dagritme en slaap: wat heeft dit met melatonine te maken?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Slaap, Uitrusten, Melatonine











(Nieuws van Mensengezondheid.org) De mens heeft, net zoals andere levende wezens, een ingebouwde biologische klok die erop is ingesteld dat wij overdag actief zijn. Dit betekent dat de functies van het lichaam verschillende ritmes hebben binnen een dagritme van 24 uur. Dit ritme wordt gecontroleerd door de celkernen in de hypothalamus en wordt beïnvloed door het hormoon melatonine, waarvan de productie wordt gestuurd door daglicht. Melatonine heeft invloed op de waakzaamheid, metabolisme en de behoefte aan voeding.

De metabolische effecten van ons eten hangen daarom samen met het moment van de dag. Zo is de glucosetolerantie hoger in de ochtend vergeleken met de avond en de nacht. Uit onderzoek blijkt dat de insulinesecretie lager en het bloedsuikergehalte hoger is na een late avond maaltijd in tegenstelling tot een maaltijd vroeger op de dag. Zelfs de vetomzetting varieert tijdens de dag en kan worden verstoord wanneer men laat op de avond of s’ nachts eet. Dit komt door onze biologische klok die erop is ingesteld om energie en voedingsstoffen ’s nachts op te slaan en overdag te verbranden. Verstoringen in dit mechanisme heeft een negatief effect op de glucosetolerantie en verhoogt de concentratie aan bloedlipiden (cholesterol).

Het natuurlijke dagritme kan worden verstoord door onder andere nachtwerk, reizen door verschillende tijdzones en veranderde slaapgewoontes (zoals bijvoorbeeld insomnia/slapeloosheid). Een groot aantal onderzoeken heeft zich met name op de relatie tussen melatonine en deze verstorende factoren gericht (slaaptekort door bijvoorbeeld jetset en slapeloosheid). In verschillende recente en minder recente studies trok men de conclusie dat melatonine suppletie kan helpen indien men last heeft van slaapproblemen. Er werd aangetoond dat de tijd die nodig was om in slaap te vallen aanzienlijk verkort werd en dat de kwaliteit en de duur van de slaap significant verbeterden (de slaap werd bovendien minder vaak onderbroken).

Op de korte termijn zijn dus de meeste studies het eens over verbeterde slaap met behulp van extra melatonine. Echter is het lange termijn effect van melatonine op slaap helaas niet overduidelijk. Ook is in enkele studies naar voren gekomen dat slaperigheid overdag ook toenam, uiteraard ongewenst. Er wordt continu onderzoek gedaan naar andere effecten van melatonine suppletie op het lichaam, met de meest uiteenlopende thema’s. Men heeft zelfs onderzoek gedaan naar zogenaamde relaxende drankjes waarbij melatonine wordt gebruikt, echter zonder noemenswaardig effect.


Benieuwd of u baat heeft bij wat extra melatonine? Klik dan hier om een gratis proefpakket met melatonine tabletten aan te vragen. Het kost niks en is maar een kleine moeite!

Bronnen:
Abrahamsson, L., Andersson, A., Nilsson, G. & Becker, W. Na?ringsla?ra fo?r ho?gskolan, Stockholm, Liber, 2006, 9789147053551.
Brzezinski A, Vangel MG, Wurtman RJ, Norrie G, Zhdanova I, Ben-Shushan A en Ford I (2005). Effects of exogenous melatonin on sleep: a meta-analysis. Sleep Medicine Reviews (2005) 9, 41–50.
Spong J, Kennedy GA, Brown DJ, Armstrong SM en Berlowitz DJ (2013). Melatonin supplementation in patients with complete tetraplegia and poor sleep. Sleep Disord. 2013;2013:128197. doi: 10.1155/2013/128197. Epub 2013 Mar 12.
Russher M, Koch BC, Nagtegaal JE, van Ittersum FJ, Pasker-de Jong PC, Hagen EC, van Dorp WT, Gabrieels B, Wildebergh TX, van der Westerlaken MM, Gaillard CA en Ter Wee PM (2013). Long-term effects of melatonin on quality of life and sleep in haemodialysis patients (Melody study): a randomized contro
Boguszewska A en Pasternak K (2004). Melatonin and its biological significance. Pol Merkur Lekarski. 2004 Nov;17(101):523-7.
Stacy S (2011). Relaxation drinks and their use in adolescents. J Child Adolesc Psychopharmacol. 2011 Dec;21(6):605-10. doi: 10.1089/cap.2011.0026.

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required