Spierpijn – wat is spierpijn eigenlijk? | Mensengezondheid.org
Spierpijn – wat is spierpijn eigenlijk?

Spierpijn – wat is spierpijn eigenlijk?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Spieren, Spierpijn, Kramp(Nieuws van Mensengezondheid.org) Indien u wel eens naar de sportschool bent geweest, zeker na een langere tijd, heeft u het vast wel eens gevoeld – spierpijn! Erg vervelend natuurlijk als u net bent begonnen met trainen, en u erg gemotiveerd na een dag rust weer de fitness in wilt duiken. Maar hoe komt het dat u spierpijn heeft? Kan het u schaden en waar dient u rekening mee te houden? Hieronder proberen wij u daar wat helderheid in te verschaffen.

In de fitness bent u voortdurend bezig met het toedienen van trainingsprikkels aan de spieren. Het is daardoor mogelijk dat u spierweefsel onbedoeld beschadigd. Een kleine beschadiging (spierpijn) is absoluut geen probleem, maar lastiger wordt het als het invloed heeft op uw gezondheid en uw functioneren. In dit artikel willen wij de volgende, meest voorkomende, aandoeningen beschrijven: spierpijn, spierscheuring en spierkramp.

Spierpijn
Er zijn twee soorten spierpijn, te weten acuut optredende spierpijn en later optredende spierpijn.

Acute spierpijn treedt tijdens of direct na de belasting van de spier op en komt waarschijnlijk doordat de doorbloeding in de actieve spier slecht is (ischemie). De afvalstoffen zoals melkzuur en kooldioxide kunnen hierdoor niet worden afgevoerd en creeeren zodoende een opeenhoping in het spierweefsel. Hierdoor kunnen bepaalde pijnsensoren worden geprikkeld. Door een betere doorbloeding kan de spierpijn uiteindelijk afnemen.


De spierpijn die optreedt na ongeveer een tot twee dagen is vooral te voelen tijdens excentrische spiercontracties (het strekken van de ledematen). Deze pijn komt doordat er tijdens de training kleine haarscheurtjes en minitraumata in de spier zijn ontstaan waardoor afvalproducten vrijkomen. Probeer in dit geval zo min mogelijk de spier op te rekken voor een snellere heling van de spier.

Bronnen:
Basisboek Periode 1 Fitnessinstructeur, W. Houtzager

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER SPORT:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required