Een goede lichamelijke conditie tijdens de adolescentie vermindert het risico op zelfmoordpogingen | Mensengezondheid.org
Een goede lichamelijke conditie tijdens de adolescentie vermindert het risico op zelfmoordpogingen

Een goede lichamelijke conditie tijdens de adolescentie vermindert het risico op zelfmoordpogingen

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Conditie, Zelfmoord, Jongeren(Nieuws van Mensengezondheid.org) Een goede lichamelijke conditie op de leeftijd van 18 kan worden gekoppeld aan een verminderd risico op zelfmoordpogingen in het latere leven. Dat is het resultaat van een studie waar meer dan een miljoen Zweedse mannen aan deelnamen, uitgevoerd door onderzoekers aan de Sahlgrenska academie.

Onderzoekers aan de Sahlgrenska academie, Universiteit van Göteborg, konden in een studie met 1.136.527 Zweedse mannen laten zien dat er een verband bestaat tussen training bij jongere patiënten en een verminderd risico op suïcidaal gedrag op latere leeftijd. - Een slechte lichamelijke conditie op de leeftijd van 18, gemeten als testresultaat op een hometrainer, kan worden geassocieerd met een 1,8 keer verhoogd risico op zelfmoordpogingen in de volwassenheid, zegt Margda Waern, onderzoeker aan de Sahlgrenska academie, Universiteit van Göteborg.

Meer neuronen tijdens training
De studie toont aan dat een verhoogd risico zichtbaar was tot wel 42 jaar na de inschrijfdatum. Het is eerder aangetoond dat fysieke training de hersenfuncties positief beïnvloeden, bijvoorbeeld omdat men meer neuronen verkrijgt door lichaamsbeweging.
- De adolescentie is een kritische periode voor de ontwikkeling van de hersenen, omdat dan onder andere de sociale en emotionele vermogens worden vastgesteld. Daarom was het belangrijk om een grotere studie te doen over het belang van conditie bij suïcidaal gedrag in deze leeftijdsgroep, zegt Maria Åberg, onderzoeker aan de Sahlgrenska academie, die de studie met Professor Margda Waern heeft geleid.

Verminderd risico op depressie
De studie, waar Zweedse mannen aan deelnamen die geboren waren tussen 1950 en 1987 en tevens aan de eerder genoemde verplichte eisen voldeden, werden door de onderzoekers vergeleken met resultaten van fysieke tests die aan hetzelfde patroon voldeden uit de nationale ziekte- en mortaliteitregisters. Door te focussen op de ongeveer 340.000 broers die voorkwamen in de studie konden de onderzoekers bestuderen welke invloed genetische factoren en de kindertijd hadden en of er een verband bestond. De onderzoeksgroep maakte in een studie die in 2012 werd gepubliceerd bekend dat een goede conditie als tiener kan worden gekoppeld aan een verminderd risico op ernstige depressies in het latere leven.
- Maar zelfs wanneer we individuen uitsluiten die leden aan een ernstige depressie geassocieerd met zelfmoord of een zelfmoordpogingen blijft het verband tussen een slechte gezondheid en een verhoogd risico op suïcidaal gedrag bestaan, zegt Margda Waern.


Zelfmoordpreventieve projecten
Wetenschappers weten al langer dat depressies op oudere leeftijd de belangrijkste oorzaak is voor zelfmoord en zelfmoordpogingen, terwijl dat bij jongeren complexer is omdat ook andere factoren een rol spelen. De onderzoekers zijn van mening dat fysieke training moet worden toegepast tijdens zelfmoordpreventieve projecten voor jongeren. De nieuwe bevindingen worden ondersteund door eerdere studies waarin jongeren geïnterviewd werden over hun fysieke conditie in verband met het risico op suïcidale gedachten.
Een theorie zou kunnen zijn dat de hersenen meer stressbestendig worden indien men lichamelijk actief is, zegt Maria Åberg.

Bronnen:
http://kurera.se/bra-kondition-i-tonaren-minskar-risken-for-sjalvmordsforsok/

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required