Dagelijkse douche revitaliseert geest en lichaam | Mensengezondheid.org
Dagelijkse douche revitaliseert geest en lichaam

Dagelijkse douche revitaliseert geest en lichaam

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Douche, Revitaliseren, Water(Nieuws van Mensengezondheid.org) Hoewel het deel is geworden van onze dagelijkse routine, heeft het douchen potentie om niet alleen aangenaam en verfrissend te zijn, maar ook een revitaliserende therapie. Door simpelweg de stand van de kraan te veranderen, kunt u uw immuunsysteem stimuleren, de stofwisseling verhoging, een gezonde circulatie van bloed en lymfe verlevendigen en het ontgiften bevorderen.

De procedure is eenvoudig en makkelijk te onthouden, namelijk drie minuten, dertig seconden, en dat drie keer. U begint met drie minuten heet te douchen, gevolgd door dertig seconden koude douche, en dit doet u drie keer. Het is dus zo getimed dat u de douche eindigt met een koude straal. Begin met kleine verschillen in temperatuur en probeer deze veranderingen steeds groter te maken. Houd uw eigen tempo aan. Het is niet de bedoeling dat u zich ziek of ongemakkelijk gaat voelen, of dat het brandt of pijnlijk aanvoelt. Indien dit wel het geval is, staak dan de procedure en keer onmiddellijk terug naar een neutrale watertemperatuur of beëindig de douche en ga langzaam zitten als dat nodig is.

Verplaats het bloed en lymfe
Hydrotherapie geneest door middel van de fundamentele aard van genezing door het concept van het balanceren en het verplaatsen van bloed en lymfe. Het is misschien moeilijk te zien waarom een dergelijk basisconcept zo de moeite waard kan zijn. Het bloed is verantwoordelijk voor ongeveer 1/13 tot 1/12 van het totale lichaamsgewicht en de lymfevloeistof komt neer op ongeveer 1/4 tot 1/3 van het totale lichaamsgewicht. Het zuiveren en verplaatsen van bloed en lymfe is essentieel voor het herstel en behoud van een goede gezondheid en de harmonische trillingen van het lichaam. Als het bloed stroomt neemt het voedingsstoffen met zich mee om op die manier onze vitale weefsels te voeden. Wanneer het verder stroomt voert het bloed giftige en ontstekende bijproducten af om ze te reinigen en te ontgiften.

Hoe water geneest
Ooit afgevraagd waarom u een sauna kunt verdragen waar het ongeveer 70 ºC is, maar geen warm bad van 70 ºC? Of waarom het water in de winter zo veel gevaarlijker is dan de koude winterlucht? Water heeft een grote capaciteit om warmte over te dragen. Het draagt warmte meer dan vijfentwintig keer zo snel van en naar het lichaam dan lucht. Water heeft de mogelijkheid om zowel het absorberen, als het afstoten van grote hoeveelheden warmte. De vloeibaarheid maakt het ook mogelijk om gemakkelijk contact te maken met alle verschillende gebieden.Korte hitte (36-40 ºC) gedurende een periode van minder dan vijf minuten, is intrinsiek stimulerend voor de circulatie. Korte warmte zorgt voor een directe verwijding van de bloedvaten. Het verhoogt de stofwisseling, zuurstofopname, kooldioxide excretie en de bloedsuikerspiegel.

Korte koude (13-18 ºC) gedurende een periode van minder dan een minuut is reactief stimulerend. Het heeft een onmiddellijk, tijdelijk en onbeduidend vasoconstrictief effect, gevolgd door een rechtstreeks reactief vaatverwijdend effect. Dit vaatverwijdende effect verhoogt de bloedsomloop in de organen, de stofwisseling, ontgifting, zuurstofopname, kooldioxide uitscheiding, stikstof opname en uitscheiding. Het verhoogt de immuniteit door middel van meer witte bloedcellen en bevordert de voeding door middel van meer rode bloedcellen. Korte koude verhoogt ook het aantal perifere witte bloedcellen en verlaagt het bloedsuiker. De kou is een groter verschil met onze normale lichaamstemperatuur, waardoor het gezien wordt als een grotere bedreiging. Daarom reageert ons lichaam hier sneller op dan op hitte. Probeer daarom, op dagen waarop u de volledige procedure niet kunt doen, alsnog te eindigen met een koude douche.

Wanneer u kou en hitte afwisselt, wordt elke keer dat u van temperatuur veranderd, het effect vergroot. De hete straal vergroot het effect van de kou, en de koude straal vergroot de effecten van de hitte, enz. Afwisselende toepassingen werken als een pomp voor het weefsel, vergroot de beweging van het bloed en lymfe, maximaliseert de perifere werking van het hart en kan werken als pijnstiller.

Hoe groter het temperatuurverschil tussen het lichaam, het water en de twee wisselende temperaturen, hoe groter de intensiteit van de behandeling. Met andere woorden, probeer te streven naar extreme temperaturen, maar doe dit altijd binnen uw eigen grenzen.

Bronnen:
Lindsay Chimileski
Boyle, W., & Saine, A. 1988. Lectures in Naturopathic Hydrotherapy. Eclectic Medical Publishing. Oregon.
Priessnitz, V. 2005. Cold Water Cure. Kessinger Publishing.
Kneipp, S. 2010. My Water Cure. Kessinger Publishing.
http://blossomingconsciousness.com/
http://harmoniousvibrations.blogspot.com/

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required