9 adviezen ter bescherming van uw hart | Mensengezondheid.org
9 adviezen ter bescherming van uw hart

9 adviezen ter bescherming van uw hart

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Bescherm, Hart, Advies(Nieuws van Mensengezondheid.org) Zo zorgt u ervoor dat uw levensbelangrijke bloedpomp gezond blijft en niet te snel slijt.

1. Gebruik elk moment van de dag om te bewegen. Neem de trap in plaats van de lift zo veel als u kunt. Pak de fiets of wandel in plaats van de auto te pakken. Fysieke activiteit is een effectief middel om cardiovasculaire aandoeningen te voorkomen en te behandelen. Alle achterliggende factoren worden positief beïnvloed zoals onder andere de bloeddruk, bloedvet, risico voor bloedstolsels en stresshormonen.

2. Als u veel op het werk of thuis zit, strek dan uw benen een minuutje elk half uur. Probeer ook eens af en toe staand te werken. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat het slecht is om lange periodes stil te zitten.

3. Kies kwaliteitsbewust als het gaat om vet. Onverzadigde vetzuren zoals olie zijn gezonder dan verzadigde vetzuren zoals boter. Verzadigde vetten beïnvloeden de lever ongunstig en zorgen voor slechte cholesterol, terwijl onverzadigde vetzuren het tegenovergestelde effect bereiken.


4. Verminder stress en neem regelmatig de tijd voor ontspanning en rust. Langdurige stress kan de bloeddruk en bloedvetten verhogen en zorgen voor een groter risico op bloedstolsels.

5. Het is zeker geen nieuws, maar stoppen met roken heeft zo zijn voordelen. Roken verdubbelt het risico op hartinfarct door een versneld proces van aderverkalking en verhoogt het risico op bloedstolsels. Degene die stoppen met roken halveren het risico op hartaanvallen.

6. Eet veel voeding afkomstig van het plantenrijk – vruchten, groenten, peulvruchten en volkoren granen. Deze bevatten gelerende vezels die de bloeddruk de slechte cholesterol LDL doen verlagen. Bovendien geeft het een lang gevoel van verzadigdheid.

7. Eet vis een paar keer per week. De omega-3 vetten van vis hebben veel hartbeschermende effecten. Zo verminderen ze het vetgehalte triglyceride in het bloed, verminderd het risico op bloedstolsels, voorkomt aritmiëen in het hart en heeft het een ontstekingsremmend effect.

8. Drink alcohol met mate. Kleine hoeveelheden zou het risico op ziekte en sterfte door hart- en vaatziekte kunnen verminderen. Een half tot een vol glas per dag voor vrouwen en één tot twee glazen voor een man zou voldoende moeten zijn. Bij grotere hoeveelheden verhoogt het risico daarentegen, onder andere doordat de bloeddruk en het vetgehalte in het bloed verhoogt.

9. Zorgt voor een slanke taille en dus weinig buikvet. De omvang zou voor vrouwen hoogstens 88cm mogen bedragen, en voor mannen 102cm. Een meetlint zegt meer over het risico op hartinfarct dan de weegschaal.

Bronnen:
Hälsa magasine, nr11, 2012

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required