Hoeveel moet ik drinken tijdens sporten - wat is Exercise-Associated Hyponatriëmie (EAH)? | Mensengezondheid.org
Hoeveel moet ik drinken tijdens sporten - wat is Exercise-Associated Hyponatriëmie (EAH)?

Hoeveel moet ik drinken tijdens sporten - wat is Exercise-Associated Hyponatriëmie (EAH)?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Hyponatriëmie, Natrium, Drinken











(Nieuws van Mensengezondheid.org) Hoeveel moet je drinken tijdens een lange training of tijdens een lange wedstrijd zoals bijvoorbeeld een marathon? Vaak wordt aangeraden om veel te drinken als je veel zweet, maar is het mogelijk om te veel te drinken? In dit artikel hebben we het kort over een aandoening die regelmatig voorkomt tijdens marathon wedstrijden.

Exercise-Associated Hyponatriëmie verwijst naar een mogelijk gevaarlijke verlaging van het natrium (Na+) gehalte in het bloed. Wanneer hyponatriëmie optreedt tijdens training is er sprake van excercise-associated hyponatriëmie. Hyponatriëmie is ook een indicatie van hoe te veel van het goede, in dit geval water, snel kan uitgroeien tot een zeer slechte zaak. De meeste gevallen van hyponatriëmie treden op tijdens of na fysieke arbeid als gevolg van het drinken van teveel water.

Het te snel drinken van teveel water zal onvermijdelijk leiden tot een daling van het natriumgehalte in het bloed omdat mensen sneller kunnen drinken dan dat ze het kunnen uitplassen. Een kleine daling van het natriumgehalte is meestal geen probleem - mensen zullen normaalgesproken stoppen met drinken wanneer ze niet langer dorst hebben en het overtollige water wordt uitgeplast. Echter, wanneer mensen enorm overdrijven met het drinken van water voor, tijdens of na het sporten, zal het natriumgehalte in het bloed snel dalen tot een gevaarlijk laag niveau omdat het lichaam zich gewoonweg niet snel genoeg kan ontdoen van het overtollige water om het natriumgehalte in het bloed op een veilig niveau te houden.

De symptomen van hyponatriëmie zijn onder andere buikopzwelling, zwelling van de vingers, tenen, enkels en polsen. Gevaarlijker wordt het wanneer de hersenen onder invloed van het overvloedige water opzwellen en leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, verlies van coördinatie, verwarring en zelfs coma.


Hyponatriëmie is meestal een aandoening van het drinken van te veel water en dat is ook de reden waarom hyponatriëmie soms wordt aangeduid als watervergiftiging. Uitgedroogde atleten kunnen echter ook last hebben van hyponatriëmie indien ze te veel natrium verliezen door het vele zweten. Dit in combinatie met het drinken van te veel water kan het bloed verdunnen tot hyponatriëmische niveaus. Als een atleet bijvoorbeeld 10 liter zout zweet verliest tijdens een Ironman-triathlon en tegelijkertijd 8 liter gewoon water drinkt, zal de atleet tegelijkertijd uitdrogen en hyponatriëmie oplopen door de combinatie van zout verlies en wateropname.

Het is dus belangrijk om te onthouden dat men goed drinkt tijdens training of wedstrijden. Tegelijkertijd moet men onthouden dat men niet té veel moet drinken. Drink daarbij niet alleen puur water, maar neem een drankje waar onder andere natrium inzit (zoals bjvoorbeeld een isotonische sportdrankje).

Bronnen:
Dr. Bob Murray
http://beverageinstitute.org/us/expert/understanding-exercise-associated-hyponatremia/

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER SPORT:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required